събота, 16 април 2011 г.

Козунаци

Днес правя втора репетиция за големия ден с козунаците. Е тоя път станаха невероятни! Много съм горда.... Само едно нещо не ми хареса: аромата който остави маслото.... следващия път ще си купя по-хубаво масло. Направо ми развали кефа от козунака това масло..... остава един ужасен послевкус, дето чак в носа се набива. Иначе първоначалният вкус е невроятен! Конците са страхотни, а самия козунак пухкав и въздушен с хрупкава коричка.



Това е венецът с пълнеж от орехи и канела.

Венещът разчупен

другите два козунака топли, топли извадени от фурната

конците

И малко аранжировка

Рецептата е традиционната, прочетена в едно списание. Досега съм правила по всякакви измислени рецепти. Дори се възползвах от услугите на пералнята за омесване на тестото. Във всички случаи резултататът беше плачевен! Вкусен козунак, но или без конци, или се рони на трохички, или и на вкус го няма даже.

Ето я и рецептата:
1 кг брашно + 200 - 300 гр за доомесване,
300 мл прясно мляко,
200 гр захар,
2 пакетчета инстантна мая / 14гр /, или 1 кубче
8 яйца,
200 гр краве масло,
1 ч. л. сол,
3-4 ванилии,
жълтък за намазване.

за пълнежа:
вариант 1: орехи, канела, захар
вариант 2:  Стафиди накиснати в малко коняк и оваляни в брашно
вариант 3: локум
вариант 4: шипков мармалад, орехи


Маята размиваме с млякото. Добавяме 1/2 чаша брашно и 2 с.л. захар и я оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
В средата правим кладенче и добавяме яйцата, като отделяме белтъците от жълтъците и ги разбиваме поотделно.Добавяме маята.

Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно. Месим около 30-40мин.
След което бием тестото около 100 пъти в плота (или докато тестото стане "гъвкаво".... самата му структура се променя, и лесно се усеща кога е готово) завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1 - 1,5 ч., докато си удвои обема.Аз го сложих покрито с къпра влажна кърпа (намокрих си ръцете и я намачках) във фурната на 50 градуса.
Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото и добавяме маринованите в малко коняк или ром стафиди, оваляни в малко брашно (за да не оставят влажни "хралупки" в готовия козунак) и смесваме с тестото.
И отново оставяме да почине около 30-40 мин.
Венеца го направих като розточих един правоъгълник от тестото, наръсих го обилно със смес от смляни орехи, захар и канела, поръсих леко с олио, и го завих на руло. Усуках леко. и го поставих в тавата върху хартия за печене. Срязах го с ножицата през около 10 см до средата на фитила. Намазах с пазбит с мъничко олио жълтък и готово.
Другите козунаци са сплетени по познатия начин , намазани с жълтък и поръсени със захар.
След оформянето ги сложих пак във фурната на 50 градуса да втасат пак за около 1 час.


Пече се на 150-170 градуса докато стане приятно зачервен.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...