вторник, 6 септември 2011 г.

Заек- баек на фурна

Мноооого обичам заешко! Любимото ми месо е, но за жалост рядко ми се отдава случай да си похапна вкусен заек-баек. Готвя го по два начина по принцип: пълнен с ориз на фурна или в гювеча.



Пълнен заек
1 почистен заек
дробчетата и сърцето на заека
250 гр печурки
1 чаена чаша  ориз
3-4 чаени чаши вода
4-5 стръка мащерка
сол, черен пипер, червен пипер
3-4 с.л. зехтин
шепа малки лукчета
няколко моркова

Приготовление:
Заекът се измива добре и се подсушава с кухненска хартия. Осолява се леко.
 Почистените лукчета и нарязаните на едро моркови, дробчета и сърце се задушават в мазнина. Когато омекнат се посоляват и се изваждат от мазнината. Заекът се запържва леко от всички страни, за да се запечата. Изважда се.
Ориза се задушава в същата мазнина докато стане прозрачен. Добавят се гъбите , лукчетата и морковите. Добавя се вода и се оставя да се абсорбира. Прибавят се подправките и се отстранява от огъня. Заекът се пълни и зашива. В тавичката около него се изсипва останалата плънка. Добавя се малко вода.  Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса няколко часа. Ако е необходимо се сипва още вода по време на печенето. Преди да се извади от фурната се отстранява фолиото и се оставя да се запече за 20-ина минути.


За тази рецепта използвах домашни мариновани гъби, които нямат нищо общо с тези, които се продават по магазините. Моят съвет е да ползвате пресни гъби. Тези в бурканчетата развалят вкуса на ястието.
В гювече не съм правила много отдавна. Но следващия път като вземем зайче ще го направя там и ще пусна рецептата... а ако намеря стари снимки и по-скоро може да стане.

2 коментара:

  1. Страхотен заек-баек! Обичам много заешко, но... у дома си го ям само аз:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Траяна! Ние пък само чакаме да "изскочи" зайче отнякъде и си го хапваме с удоволствие!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...